fredag 5 oktober 2012

Råg i ryggen...

...eller åtminstone magen! Det får man garanterat av detta goda bröd!



Marias rågbröd med morot
(en sats gör två limpor!)

Ingredienser:
50g smör
5 dl mjölk
50g jäst
2 tsk salt
2 msk sirap
7 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl
2 morötter, rivna

ca 100g valnötter, hackade
eller 50g solrosfrön

1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken lite i taget och rör om tills fingervarmt (eller strax under 40 grader om du använder torrjäst som jag!)
2. Lös upp jästen i den fingervarma blandningen och tillsätt sedan salt, sirap, frön eller nötter och morot.
3. Rör sedan ner allt mjöl och arbeta tills degen lossnar från bunkens kanter.
4. Strö på ett tunt lager mjöl och jäs under bakduk i ca 30min. Degen ska bli ungefär dubbelt så stor.
5. Vält ut degen på mjölat bord och knåda järnet tills det lätt släpper från bordet.
6. Dela degen itu och lägg i två brödformar. Skåra med en kniv och om du vill, pensla med uppvispat ägg och strö över lite nötter, frön eller grovsalt.
7. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 15 minuter. Flytta sedan upp till mitten och grädda ytterligare 15 minuter.

Låt brödet svalna lite innan du skär första skivorna. Sedan är det bara att njuta!

Tips: Testa gärna att riva morötterna grovt! Du kan även experimentera med att ha i lite kryddor eller örter. Kolla olika recept på nätet så finner du lätt inspiration till din egen variant!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar